'Blijf vertrouwen houden'
Meisje van 18 jaar

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Dit najaar (2021) wordt de website van Kopstoring vernieuwd. De website krijgt een nieuwe vormgeving en we updaten de teksten waar nodig. De website is dan straks ook makkelijker op een tablet of telefoon te bekijken. Wat is Kopstoring?

 

Kopstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Zij hebben meestal weinig tijd om stil te staan bij zichzelf. Het zijn vaak sterke en zelfstandige mensen. Toch wordt het ook hen wel eens teveel.

Je vindt hier informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen.


Op Kopstoring kun je:

  • anoniem en gratis een groepscursus in een chatbox volgen met andere jongeren en een hulpverlener 
  • vragen per e-mail stellen aan een deskundige
  • verhalen van andere jongeren lezen en je eigen verhaal met anderen delen  
  • informatie over psychische en verslavingsstoornissen lezen
  • hulp zoeken
Twee Boekentips:Het boek 'Ik wil jullie iets vertellen' helpt om met kinderen te praten over psychische problemen van hun ouders. Het boek is bedoeld voor jongere kinderen, kinderen van de basisschoolleeftijd, ouders en hulpverleners. Maar ook volwassen die zijn opgegroeid met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen vinden in het boek veel (h)erkenning. Het boek geeft kinderen en hun ouders een gezamenlijke taal (en beelden) voor een gezonde communicatie over wat er thuis aan de hand is. Hier is een stukje van het boek ook als inkijkexemplaar te bekijken. 

In het boek 'Het Oordeel Voorbij' beschrijft Silvia Rikmanspoel hoe ze is opgegroeid bij een moeder die regelmatig aan depressies leed en hoe dat op haar van invloed is geweest in haar hele leven. In haar boek beschrijft ze openhartig haar ervaringen, de onzekerheid, eenzaamheid en haar angsten. Zelf kreeg ze last van de eetstoornis boulimia nervosa. Met het delen van haar verhaal wil ze aandacht vragen voor alle kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen, en voor eetstoornissen. Ze wil een taboe doorbreken. Het boek bevat thema's en levenslessen die voor veel mensen herkenbaar zijn. 

En beluister hier de rap van Robbert! 

Infographic KinderombudsmanIn de Week van de Jonge Mantelzorger heeft de Kinderombudsman de uitkomsten van het project Hoor je mij wel? gepresenteerd. 


De Kinderombudsman heeft kinderen en jongeren waarvan de vader of moeder ziek of verslaafd is gevraagd een tijdlijn te maken van hun eigen verhaal. De vraag die centraal stond was: op welk moment had jij welke informatie, hulp of steun nodig? De tijdlijn geeft vanaf het moment dat er nog geen hulp is in het gezin tot het moment dat kinderen zich losmaken van hun ouders per fase weer welke problemen de kinderen en jongeren tegenkwamen en hoe dit volgens hen beter kan.

Lees de uitkomsten in deze Infographic.
sluiten