'Eetbuien'
Irene

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Psychische en verslavings problemen

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 577.000 jongeren onder de 18 jaar hebben een ouder met psychisch of verslavingsproblemen. Je bent dus niet de enige. Als je met andere jongeren wilt praten die hetzelfde meemaken, kun je je opgeven voor de online groepscursus.

Hoe komt het?

Het is niet altijd duidelijk waarom iemand psychisch ziek wordt of verslaafd raakt. Een oorzaak kan zijn dat iemand er aanleg voor heeft (meestal komt het dan vaker voor in de familie) of dat er iets naars is gebeurd. Een verslaving kan ook zonder duidelijke reden ontstaan. Een verslaving ontstaat geleidelijk.

 

Wat heeft mijn vader/moeder?
Bij mensen met een psychische ziekte zijn bepaalde eigenschappen veel sterker dan bij andere mensen. Het is normaal als je moeder af en toe boos is. Maar als ze op hele onverwachte momenten boos wordt of soms een hele lange tijd boos is, dan kan er meer aan de hand zijn. Je kunt op deze site kijken of je gedrag van je ouder herkent. Je kunt hier voorbeelden van andere jongeren bekijken. Hier vind je informatie over verschillende stoornissen.

Diagnose
Met een diagnose bepalen hulpverleners wat voor ziekte je vader of moeder heeft. Ze gebruiken daar meestal vragenlijsten voor.


Gaat het weer over?

Sommige mensen worden één keer in hun leven ziek en daarna niet meer. Bij anderen komt de ziekte terug of houden ze er voortdurend last van. Een verslaving is vaak hardnekkig. De kans op terugval is groot. Wie een verslaving heeft gehad, blijft er kwetsbaar voor.

Wat is eraan te doen?
Wat kan helpen de problemen te verminderen?

  • Professionele hulp. Mensen met psychische of verslavingsproblemen zijn vaak in behandeling. 
  • Medicijnen. Soms moet iemand die tijdelijk slikken, maar soms ook langdurig. Lees hier meer over behandeling & medicijnen

Als je vader of moeder opgenomen wordt
Als iemand opgenomen wordt zijn de psychische problemen zo groot geworden dat thuis blijven niet meer kan. Soms is de opname zelfs verplicht. Dan is het voor die persoon niet meer veilig om in de eigen omgeving te blijven. In de instelling wordt je vader of moeder intensief begeleid met als doel de problemen te verminderen, zodat iemand daarna weer naar huis kan.

Als iemand opgenomen wordt voor een verslaving, dan kan dat betekenen dat die persoon stopt met het gebruik van het middel (alcohol, drugs, medicijnen of gokken). Dat is goed nieuws. Maar het lukt niet altijd meteen. Soms zijn meerdere opnames nodig. Ook als iemand uit de instelling komt, moet die persoon nog veel doen om van de alcohol of drugs af te blijven.

Lees hier meer over hoe een opname werkt.


Zelfmoord(poging) 
De zelfmoord of de poging van je vader of moeder is enorm ingrijpend. Het is moeilijk voorstelbaar dat iemand het leven, maar ook zijn of haar kinderen, vaarwel wil zeggen. Kinderen van wie de ouder een zelfmoordpoging doet denken daarom wel eens dat het aan hun ligt. Lees hier meer over zelfmoord.

Kan ik het ook krijgen?
Het kan dat je dezelfde problemen als je vader of moeder krijgt, maar vaak gebeurt dat niet. Zelfs als je de aanleg van je ouder erft, betekent dat niet dat je zelf ook ziek wordt of een verslaving krijgt. Het hangt ook af van de omstandigheden en hoe je daarmee omgaat. Als je daar hulp bij wilt, kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor de online cursus. Klik hier als je meer wilt lezen over de kans dat jij psychische problemen krijgt.


sluiten