'Al sinds ik me kan herinneren heeft mijn vader psychische problemen'
E.

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Voorbeelden van anderen

1. De stemming van mijn vader/moeder wisselt steeds
Bij veel psychische ziekten horen wisselingen van stemming of humeur. De stemming kan heel snel, maar ook langzaam omslaan. Als normale gevoelens bij je ouder veel sterker zijn dan bij andere mensen, kan er sprake zijn van een psychische ziekte.

Patricia (14 jaar): Mijn vader kan weken alleen maar moe zijn. Hij ligt veel in bed. Niks interesseert hem. Als ik een goed rapport heb, kijkt hij er nauwelijks naar. Als ik problemen heb, vertel ik hem daar maar niet over. Hij luistert toch niet. Hij heeft alleen aandacht voor zijn eigen problemen. Dan opeens kan hij heel vrolijk zijn. Hij koopt cadeautjes voor me. We gaan samen de stad in. Hij gaat laat naar bed. Ik word daar weer moe van. Zo actief is hij.
Michael (17 jaar): Van het ene op het andere moment kan mijn moeder vreselijk uitvallen. Ze wordt heel boos. Vaak gaat ze ook met dingen gooien. Ik dacht altijd dat het aan mij lag. Ik probeerde zo lief mogelijk te zijn. Maar nu weet ik dat het mijn schuld niet is. Het komt door haar ziekte. Nu ga ik meestal naar mijn kamer. Ze kan ook heel aardig zijn. Dan hebben we het leuk samen. Maar ik pas altijd op.
Jessica (12 jaar): Als het slecht gaat met mijn vader, vertrouwt hij niemand. Zelfs mij niet. Dat doet me wel pijn. Hoe kan een vader zijn eigen kind nou niet geloven? Als het beter met hem gaat, wordt het minder. Dan gelooft hij me vaker.2. Mijn vader/moeder is altijd moe
Iedereen is wel eens moe of verdrietig of somber. Dat hoort erbij. Heeft je vader of moeder dit vaker dan anderen? Dan heeft hij of zij misschien psychische problemen.

Yasmine (14 jaar): Mijn moeder slaapt heel slecht. Daarom ligt ze vaak in bed. Ze is altijd moe. Vaak is ze heel chagrijnig. Dat komt door haar moeheid, zegt ze. Ik probeer altijd zo rustig mogelijk te zijn. Ik help haar veel. Boodschappen doen. Afwassen. Als ik chagrijnig ben, zeg ik maar niks. Ze heeft al genoeg aan haar hoofd.


3. Mijn vader/moeder doet raar
Iedereen doet wel eens gek, maar als het vreemde gedrag vaak voorkomt of heel raar is, kan dat wijzen op psychische problemen.

Miriam (15 jaar): Mijn vader denkt dat de politie hem achtervolgt, maar dat klopt helemaal niet. Als ik zeg dat het onzin is, gelooft hij me niet.
Jannes (18 jaar): Mijn moeder controleert wel honderd keer op een dag of het gas van het gasfornuis uit is. Ik zeg wel eens dat ze al gekeken heeft en dat er niks aan de hand is. Maar ze kijkt toch. Voor de zekerheid, zegt ze.
Maria (20 jaar): Mijn moeder durft niet alleen boodschappen te doen. Ik moet altijd met haar mee. Soms staan we in de rij bij de kassa en rent ze ineens de winkel uit. Dan schaam ik me wel voor haar.


4. Bang voor mijn vader/moeder
Ben jij wel eens bang voor je vader of moeder? Je kunt voorzichtig het huis verlaten of rustig op je kamer gaan zitten. Als je vader of moeder je geen pijn doet, is dat een goed idee. Jij kunt de problemen van je ouders immers niet oplossen. Maar als je bang bent voor je vader of moeder, of je wordt geslagen, moet je hulp zoeken.

Latifa (14 jaar): Mijn vader slaat ons als hij boos is. Eén keer pakte hij zelfs een mes. Ik ben toen hard weggerend naar buiten. Pas ’s avonds laat ben ik weer naar huis gegaan.
Joost (13 jaar): Altijd heeft mijn moeder wat op mij aan te merken. Ik kan niks goed doen. Zelfs als ik heel erg mijn best doe, is ze niet tevreden. Ik word daar heel zenuwachtig van.


sluiten