'Wanneer je moeder niet van je kan houden'
Anoniem

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Verslaving

Misschien heeft je vader en/of moeder een verslaving.


Als je een verslaving hebt, voel je je alleen goed als je het middel gebruikt waar je aan verslaafd bent. Of als je kunt doen waar je verslaafd aan bent, bijvoorbeeld gokken of gamen. Dit komt omdat je hersenen gewend zijn geraakt aan het middel of gedrag. Ze geven alleen nog maar een geluksgevoel als iemand het middel gebruikt (of bij een gokverslaving: gokt). Daarom verlangen mensen met een verslaving heel vaak naar het middel of gedrag waar ze verslaafd aan zijn. Ze kunnen er zelfs de hele dag mee bezig zijn en vergeten mensen en dingen om zich heen. Als ze niet kunnen gebruiken of gokken worden ze onrustig, somber en/of chagrijnig.  


Mensen die verslaafd zijn aan alcohol, heroïne of GHB worden zelfs ziek als ze niets meer gebruiken. Dat kan voelen als een flinke griep. Dit gaat weer weg als ze opnieuw gebruiken. Soms kunnen mensen ook verward raken of gevaarlijke klachten krijgen als ze stoppen. Bij het stoppen met GHB is zelfs altijd een arts nodig. 


Mensen met een verslaving hebben vaak spijt van het drinken. gebruiken of gokken. Toch doen ze het steeds weer opnieuw. Dit is voor de mensen om hen heen moeilijk te begrijpen. Misschien verbreken ze daarom het contact met je vader of moeder. Ook kan het zijn dat je vader of moeder zich terugtrekt om ongestoord te kunnen drinken, gebruiken of gokken. Voor jou kan dit heel lastig zijn, omdat het lijkt of je vader of moeder je niet meer belangrijk vindt.


Bovendien veranderen alcohol en drugs je gedrag. Je vader of moeder wordt slomer, of juist wakker en (hyper) actief. Of ziet en hoort dingen die er niet zijn. Dat kan voor jou best raar, angstig of irritant zijn. 


Mensen met een verslaving hebben vaak schulden, omdat hun verslaving veel geld kost of ze hun werk kwijt raken. Soms stelen en liegen ze om aan geld te komen.

Kijk ook eens op helpmijndierbareisverslaafd.nl voor meer informatie over omgaan met iemand met een verslaving. 


sluiten