'Nooit een echte moeder gehad...'
Kayleigh

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Mensen met een posttraumatische stress-stoornis hebben een traumatische gebeurtenis meegemaakt. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk. Het kan ook gaan om nare gebeurtenissen die langere tijd plaatsvonden, zoals een oorlog of geweld in het gezin.

Zo’n traumatische gebeurtenis of periode geeft een gevoel van onzekerheid en kwetsbaarheid. Mensen voelen zich dan machteloos en hebben weinig vertrouwen meer in zichzelf en anderen. Ze zien de nare beelden van de gebeurtenis steeds opnieuw voor zich. Bij zo’n herbeleving voelt iemand zich erg angstig. Mensen met PTSS vermijden vaak plekken, personen of dingen die hen aan de nare gebeurtenis doen denken.

Mensen met PTSS zijn vaak erg prikkelbaar, slapen slecht, maken zich snel zorgen, kunnen zich minder goed concentreren, worden snel kwaad of schrikken makkelijk. Ook kan iemand met PTSS minder interesse hebben in activiteiten die ze vroeger leuk vonden of lichamelijke klachten hebben. Die kenmerken zijn zo ernstig dat iemand niet meer normaal kan functioneren en duren langer dan een maand.


sluiten