'Verlaten'
Selene

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Manische depressie (bipolaire stoornis)

Een manische depressie is een beetje te vergelijken met de golven van een zee. Bij de meeste mensen zijn hun gevoelens redelijk rustig en zijn er wat kleine golfjes. Bij iemand die manisch depressief is, zijn de golven heel hoog en de dalen heel diep. Mensen die manisch depressief zijn voelen zich een periode héél vrolijk en denken dat ze alles kunnen. Ze willen graag dat iedereen met hun vrolijkheid meegaat. Het lijkt of ze hun rem kwijt zijn. Het is bij zo iemand dan moeilijk te snappen dat hij of zij ziek is. Dit heet een manische episode.

Daarna komt er een periode waarin iemand heel erg somber, moe en verdrietig is. Er is dan niets meer over van de energie uit de hoge golven. Dit heet een depressieve episode (zie ook depressie).

Als je vader of moeder een manische depressie heeft, lijkt hij of zij erg op iemand met een ‘gewone’ depressie. Alleen worden mensen met een manische depressie na deze sombere en verdrietige periode overdreven vrolijk en uitgelaten. Tijdens deze periode moeten kenmerken van een manische episode aanwezig zijn (zie hieronder). Kijk voor de kenmerken van een depressie bij depressie.

Een manische episode duurt minstens een week. In die periode kan iemand niet normaal functioneren en hij vertoont bijvoorbeeld de volgende kenmerken:

  • overdreven positief over zichzelf denken 
  • minder behoefte aan slaap 
  • veel meer praten dan normaal 
  • heel veel gedachten die door het hoofd schieten 
  • snel afgeleid zijn, bijvoorbeeld door onbelangrijke dingen 
  • veel bewegen en veel meer doen dan normaal, bijvoorbeeld op het werk of in huis 
  • veel dingen doen die op het eerste gezicht prettig lijken, maar onprettige gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld heel veel geld uitgeven aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn

Soms moet iemand tijdens een manische episode zelfs worden opgenomen in een ziekenhuis, omdat hij of zij gevaarlijk is voor anderen en zichzelf.


sluiten