'Leven met moeder met bordeline'
Torak

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Psychische en verslavingsproblemen

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 577.000 jongeren onder de 18 jaar hebben een ouder met psychisch of verslavingsproblemen. Je bent dus niet de enige. Als je met andere jongeren wilt praten die hetzelfde meemaken, kun je je opgeven voor de online groepscursus.

 

Wat heeft mijn vader/moeder?
Bij mensen met een psychische ziekte zijn bepaalde eigenschappen veel sterker dan bij andere mensen. Het is normaal als je moeder af en toe boos is. Maar als ze op hele onverwachte momenten boos wordt of soms een hele lange tijd boos is, dan kan er meer aan de hand zijn. Je kunt op deze site kijken of je gedrag van je ouder herkent. Je kunt hier voorbeelden van andere jongeren bekijken. Hier vind je informatie en filmpjes over verschillende stoornissen.

Diagnose 

Sommige kenmerken of problemen komen vaak samen voor. Zo kan iemand én verdrietig zijn én bijna nergens zin in hebben. Een bepaalde combinatie van problemen kan samen een stoornis of ziekte vormen. De naam van zo'n ziekte noem je een diagnose. Zo spreek je bijvoorbeeld van de diagnose depressie. Met onderzoek (vragenlijsten, testen en gesprekken) kan worden bepaald of er een diagnose (naam) is voor iemands problemen of kenmerken. Dan zeggen we dat er een diagnose is vastgesteld.


sluiten