'Ongewenst'
Josephine

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Hulp bij jou in de buurt

Het kan een drempel zijn om een hulpverlener in te schakelen. Vaak krijg je ook niet meteen de goede persoon aan de telefoon. Je krijgt bijvoorbeeld een receptioniste aan de lijn. Bereid je daarop voor. Wat wil je tegen die persoon zeggen? Het kan prettig zijn dat van te voren voor jezelf op te schrijven. Laat je niet uit het veld slaan als de juiste persoon niet aanwezig is. Bel gewoon nog een keer.

Je kunt bij verschillende deskundigen en instellingen in jouw omgeving terecht voor hulp:

Huisarts
Je kunt je huisarts bellen om een afspraak te maken. Een huisartsen heeft zwijgplicht en vertelt dus niet over je bezoek aan je ouders. Huisartsen verwijzen ook door naar andere hulpverleners.

Vertrouwenspersoon op school
Op scholen zijn vaak vertrouwenspersonen; een leraar, een schoolpsycholoog of een maatschappelijk werker. Gesprekken met zo'n vertrouwenspersoon zijn meestal onder schooltijd. Je ouders hoeven er dus niets van te weten. Je kunt je mentor hiernaar vragen of in de schoolgids of op de website van je school kijken.

Jeugdzorg
De Jeugdzorg geeft informatie, advies en hulp aan kinderen en jongeren.

Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Een GGZ-instelling biedt hulp in de vorm van gesprekken met een hulpverlener. Ze kunnen ook doorverwijzen. Veel instellingen organiseren ook groepscursussen voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Soms heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Hier vindt je een overzicht van ggz-instellingen in verschillende regio's.

Ervaringsdeskundige
Soms is het juist fijn om met iemand te praten die precies weet wat jij doormaakt. Dat kan met lotgenoten van dezelfde leeftijd, maar ook met een volwassen persoon die opgeleid is tot ervaringsdeskundige. Binnen de hulpverleningsorganisaties werken vaak ook ervaringsdeskundigen waarop je een beroep kan doen. Mocht je hierin interesse hebben, kun je binnen de betreffende organisatie informeren naar deze mogelijkheid.  


sluiten