'mijn moeder is depressief'
anoniem

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Therapie

In therapie of behandeling leer je hoe je minder last krijgt van psychische problemen of verslavingsproblemen. Er zijn verschillende soorten therapie: medicijnen, praten met een hulpverlener, gesprekken met anderen die hetzelfde meemaken, oefeningen om te leren hoe je je anders kan gedragen of voelen, creatieve therapie (zoals tekenen, schilderen of koken), sporten (zoals wandelen, boksen of yoga) of meditatie.

 

Waar wordt therapie of andere hulp gegeven? 

  • Thuis
    Sommige hulpverleners komen bij jullie thuis om daar te helpen en te praten met je ouder. Dit wordt ook wel ambulante begeleiding genoemd.
  • GGZ of Verslavingszorg-instelling
    De meeste hulpverleners werken bij een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of voor verslavingszorg. Je ouder krijgt daar therapie, alleen of in een groep.
  • Dagbehandeling
    Dit is een afdeling in een ziekenhuis, in een GGZ-instelling of in een instelling voor verslavingszorg. Je ouder kan daar een paar dagen per week overdag naartoe voor behandeling van zijn of haar problemen. In de avond, nacht en in het weekend is je ouder gewoon thuis.

 

Als je moeder of vader wordt opgenomen

Als iemand opgenomen wordt zijn de psychische problemen zo groot geworden dat thuis blijven niet meer kan. Soms is de opname zelfs verplicht. Dan is het voor die persoon niet meer veilig om in de eigen omgeving te blijven. In de instelling wordt je vader of moeder intensief begeleid met als doel de problemen te verminderen, zodat iemand daarna weer naar huis kan.

 

Als iemand wordt opgenomen voor een verslaving, dan kan dat betekenen dat die persoon stopt met het gebruik van het middel (alcohol, drugs, medicijnen of gokken). Dat is goed nieuws. Maar het lukt niet altijd meteen. Soms zijn meerdere opnames nodig. Ook als iemand uit de instelling komt, moet die persoon nog veel doen om van de alcohol of drugs af te blijven.

Lees hier meer over hoe een opname werkt.


sluiten