'Misschien hebben wij niet zo een normale moeder-dochter band, maar toch zorgt ze goed voor me'
Susan (13 jaar.)

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Hoe gaat het met jou?

 

Je vader of moeder heeft problemen, maar wat merk jij erva? En hoe gaat het eigenlijk met jou? Voel je je boos, verdrietig of schuldig? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Dat is heel normaal, maar lastig. Het is belangrijk om te weten dat je van je ouders kunt houden én van hun gedrag balen.

 

 

Wat merk jij ervan?

Misschien herken je hier iets van:

  • Je krijgt minder aandacht van je ouders dan je zou willen.
  • Je ouders zitten je juist te veel op je lip.
  • Je voelt je soms niet gewenst of gewaardeerd, terwijl je zo je best doet om je goed te gedragen en je ouders geen (extra) zorgen te geven.
  • Je bent continue op je hoede.
  • Er zijn meer ruzies of er wordt iemand agressief.
  • Je probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat je ouders boos op je worden of dat je ouders onderling ruzie krijgen.


Jouw gevoel
Sta bij je eigen gevoel stil, zelfs al is het negatief. Veel jongeren met ouders met psychische of verslavingsproblemen cijferen hun eigen gevoelens weg. Ze vinden die gevoelens niet belangrijk genoeg of hebben wel wat anders aan hun hoofd. Jongens en meisjes reageren soms anders op een vader of moeder met psychische problemen: jongens vaak agressiever (door ruzie te maken of stoer te doen), meisjes worden eerder stil, sluiten zich af of proberen hun ouders te helpen.

Het ligt niet aan jou
Denk je dat de problemen van je ouders aan jou liggen? Veel jongeren denken dat ze iets (of alles) verkeerd doen. Dat is niet zo! Je vader of moeder is degene met de problemen. Je kunt je ouders ook niet beter maken. Hij/zij is de enige die er iets aan kan doen.

Je bent niet de enige
Het kan soms lijken alsof je de enige bent die dit meemaakt. Maar... zo'n , 577.000 jongeren maken dit mee. Veel jongeren lopen tegen dezelfde dingen aan. Kijk eens bij verhalen van anderen of geef je op voor de online groepscursus.

Schaam je je?
Misschien doe je hard je best om het gedrag van je vader of moeder te verbergen. Maar het ligt niet aan jou dat het er thuis anders aan toe gaat dan bij anderen. Dat begrijpen andere mensen ook, zeker als je de situatie uitlegt. Als anderen weten wat er aan de hand is, scheelt dat jou veel gedoe.

Onzichtbaar
Voor de buitenwereld verborgen houden wat er thuis gebeurt kan vervelende gevolgen hebben. Niemand kan je steunen en anderen begrijpen je niet. Het verbergen kost ook energie. Denk je dat de omgeving niets doorheeft? Vaak blijkt dat mensen wel degelijk iets merken. Ze praten er misschien niet over uit respect voor jou of ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen. Zet daarom zelf de stap om er met iemand over te praten.

Jouw plaats in het gezin 

  • Als je de oudste of enig kind bent, zorg je vaak dat het thuis goed blijft gaan. Dat is hard werken, maar het kan je wel een goed gevoel over jezelf geven. Misschien krijg je er van anderen waardering voor.
  • Middelste kinderen laten vaak zien dat ze boos en verdrietig zijn over de situatie thuis. Helaas krijgen ze daarvoor vaak op hun kop.
  • Als jongste heb je meestal minder invloed. In moeilijke situaties kun je daar erg gespannen van worden. Jongste kinderen reageren zich vaak af door druk of gek te doen.


sluiten