'Alles komt ook weer op zijn pootjes terecht. '
Nina

lees hier meer verhalen

Film online groepscursus

Gevolgen

In Nederland hebben 577.000 jongeren tot 18 jaar een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Toch gaat het met 2 op de 3 jongeren gewoon goed.

Je loopt wel tegen deze risico's en problemen aan:

  • Je leert minder: Als je ouder psychische of verslavingsproblemen heeft, is het voor hem of haar vaak moeilijk jou vaardigheden aan te leren. Zoals sociale vaardigheden. Het kan dat je bijvoorbeeld niet goed weet hoe je een gesprek begint of wat je van een ander kunt verwachten.
  • Schoolproblemen: Door de problemen thuis kan het zijn dat je je aandacht op school (of op je werk) er niet zo goed bij kunt houden. Je schoolprestaties kunnen daardoor minder worden. 
  • Relatieproblemen: Er zijn vaker relatieproblemen (scheidingen en ruzies). Je kunt later zelf ook relatieproblemen krijgen, en soms ook als gevolg daarvan gaan scheiden. Bijvoorbeeld, een ander niet durven vertrouwen of te weinig naar je eigen grenzen luisteren. Als jij wilt leren hoe je daar mee om kunt gaan, kun je je opgeven voor de online groepscursus
  • Meer kans op psychische ziektes en verslaving: Jongeren met een psychisch zieke ouder hebben meer kans om zelf psychische- en/of verslavings problemen te krijgen. Die kans is 1,5 keer zo groot als bij andere jongeren. Voor een jongere met twee psychisch zieke ouders is de kans groter. Hoe dat precies zit, lees je bij Krijg ik het ook

sluiten